Wraz z końcem lockdownu dla gastronomii możemy wreszcie wrócić do życia! Jest to pierwszy wpis na naszej nowej stronie internetowej i od razu o premierze piwa. 19 lutego 2020 wybraliśmy się z Michałem Langierem z Funky Fluid do radomskiej Pivovarii, w celu uwarzenia piwa w stylu hoppy grodziskie chmielonego Książęcym, Oktawią, Sybillą i odmianami eksperymentalnymi z PolishHops. Premiera piwa miała się odbyć równolegle u nas i na wiosennej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa. Niestety wszystkie puby zostały zamknięte z powodu pandemii a WFP zostało przełożone na nieokreślony termin. W związku z sytuacją, ustaliliśmy z Karolem Mizielskim z FF, że cała warka zostanie rozlana do butelek. Karol zaproponował, że 1 pln z każdej sprzedanej butelki FF przeznaczy na pomoc dla Samych Kraftów. W trakcie rozlewu piwa, rząd ogłosił odmrożenie gastronomii i okazało się, że możemy otworzyć pub od 18 maja. Szybki telefon i udało się zamówić keg. Ten keg z naszym wyczekanym piwem podepniemy na kran właśnie 18 maja na reotwarcie SK. Nie będzie niestety hucznej imprezy, bo obostrzenia spowodowały, że do pubu będziemy mogli jednorazowo przyjąć maksymalnie 12 osób. Mimo to, zapraszamy na Sausage Party - lekko dymione i soczyście chmielowe grodziskie, którego parametry to 8°Blg i 2,7% alkoholu.
fot. Okonapiwo